Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Η ομιλία της Κύπρου στην 67η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών


  Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μίλησε χθες ενώπιον των 193 μελών του Οργανιμού Ηνωμένων Εθνών από το βήμα της 67ης Γενικής Συνέλευσης. Η Κύπρος ήταν η έκτη κατά σειρά χώρα που έλαβε το λόγο, λίγο μετά την ομιλία του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα.
  Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ξεκίνησε το λόγο του εκδηλώνοντας το έντονο ενδιαφέρον της Κύπρου για τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική "λόγω της γεωγραφικής θέσης" της "και των ιστορικών δεσμών με τις γειτονικές χώρες". Εξέφρασε δε την άποψη ότι τα εν λόγω γεγονότα πρέπει να προσεγγιστούν "με σεβασμό στο δικαίωμα των λαών να καθορίζουν το μέλλον τους" καθώς "η λαϊκή κυριαρχία ήταν και παραμένει θεμελιώδης αρχή οργάνωσης και λειτουργίας των κρατών". Αναφερόμενος ονομαστικά στην Τυνησία, την Αίγυπτο, την Υεμένη και τη Λιβύη, δήλωσε ότι η Κύπρος ενθαρρύνει τις προσπάθειές τους για την εδραίωση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
  Εν συνεχεία, αναφερόμενος στη Συρία, καταδίκασε τη βία και τις σφαγές αμάχων και απήθυνε έκκληση για τον τερματισμό τους. Έκανε λόγο για "αναμφισβήτητη ανθρωπιστική κρίση" ανακοίνωσε την ετοιμότητα της Κύπρου να "συμβάλλει στις διεθνείς προσπάθειες διαχείρισής της για τον πρόσθετο λόγο ότι η φωτιά μαίνεται έξω από την πόρτα μας". Τόνισε, τέλος, την ανάγκη εξεύρεσης μια πολιτικής λύσης με σεβασμό στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

  Ως προς το Μεσανατολικό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η ειρηνευτική διαδικασία παραμένει σε αδιέξοδο παρά τις σημαντικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Έκρινε ως επιτακτική ανάγκη την επανέναρξη διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν στην εφαρμογή των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και στη δημιουργία ενός ελεύθερου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με βάση τα προ του 1967 σύνορα, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια του Ισραήλ.

  Όπως όφειλε και ήταν αναμενόμενο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπενθύμισε ακόμη μια φορά στη διεθνή κοινότητα ότι 38 χρόνια μετά την εισβολή του 1974 "πάνω από το ένα τρίτο της χώρας μου βρίσκεται ακόμη κάτω από τη στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας", ενός κράτους που, ως μέλος κι εκείνο του ΟΗΕ, θα έπρεπε να προασπίζεται τη διεθνή ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Κατήγγειλε δε την Τουρκία για τη διατήρηση ισχυρής στρατιωτικής δύναμης στο νησί, για μαζική μεταφορά εποίκων με σκοπό τη δημογραφική αλλοίωση, για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών δεκάδων χιλιάδων εκτοπισθέντων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων στην αρπαχθείσα περιουσία τους και στην αναζήτηση των αγνοουμένων.

  Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας Χριστόφια στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών απασχόλησε η στασιμότητα του διαλόγου με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Αναφέρθηκε στην πρόοδο που είχαν οι συνομιλίες του με τον άλλοτε ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και στη συμφωνία τους για μία δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με μία και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα. Την εποχή εκείνη, πρόσθεσε, "μοιραζόμασταν το όραμά για επίτευξη λύσης προς όφελος όλων των Κυπρίων για τον τερματισμό της κατοχής και τη δημιουργία συνθηκών διαρκούς ειρήνης και ασφάλειας στο νησί".

  Ακολούθως κατηγόρησε τον νυν τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου ότι από το 2010 έχει παραβιάσει την κοινή δέσμευση για συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που είχαν μείνει και έχει υπαναχωρήσει από όλες τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν με τον προηγούμενο τουρκοκύπριο ηγέτη. Τον κατηγόρησε εξάλλου ότι από τον περασμένο Μάιο και με τη στήριξη της Άγκυρας, αντιδρώντας στην ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, έχει εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις.

  Εξέφρασε επίσης την προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ψήφισμα 2026 του 2011, το οποίο προβλέπει πρώτα διευθέτηση των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού και μετά τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για τις διεθνείς πτυχές και εφόσον συναινέσουν προηγουμένως οι δύο πλευρές. Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας κάλεσε τους τουρκοκυπρίους να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπου η ελληνοκυπριακή πλευρά τους αναμένει με καλή πίστη και σεβασμό στις προβλέψεις των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. "Καλώ την τουρκοκυπριακή ηγεσία ηγεσία να μοιραστεί το όραμά μας για μια ενωμένη και ειρηνική Κύπρο" υπογράμμισε.

  Ο Πρόεδρος της Κύπρου δεν παρέλειψε να εκφράσει την ευγνομωσύνη της χώρας του προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τις έντονες προσπάθειες που καταβάλλει για την επίλυση του προβλήματος. Νωρίτερα είχε αναφερθεί ονομαστικά στον νύν Γενικό Γραμματέα Μπαν Κι Μουν και στο θετικό αποτέλεσμα που είχαν οι καλές υπηρεσίες τους στην επανέναρξη το 2008 του διαλόγου με την τουρκοκυπριακή πλευρά.

  Για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, συμπλήρωσε, "είναι ζωτικής σημασίας η υποστήριξη όλων των ενδιαφερομένων μερών. Αντιθέτως, η Τουρκία έχει υιοθετήσει τη «διπλωματία της κανονιοφόρου»" και προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της Κύπρου.

   Η Άγκυρα συμπεριφέρεται "ωσάν η Κυπριακή Δημοκρατία να μην υπάρχει στον χάρτη", είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι "δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή από τη διεθνή κοινότητα αυτή η συμπεριφορά μίας χώρας που επιδιώκει να γίνει κράτος μέλος της ΕΕ και που υποτίθεται ότι επιδιώκει μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες της".

   "Η ανησυχητική συμπεριφορά της Τουρκίας εντάθηκε από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν η Κύπρος προχώρησε με δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της, στο πλαίσιο των δικαιωμάτων που της παρέχει το διεθνές δίκαιο και ιδιαίτερα η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας" σημείωσε ο Κύπριος Πρόεδρος, για να υπενθυμίσει ακολούθως πως "σε μια επανενωμένη Κύπρο, οι φυσικοί πόροι, συμπεριλαμβανομένων των υδρογονανθράκων, θα αποτελούν κοινό πλούτο όλων των Κυπρίων, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων". «Καλώ την Τουρκία, ενώπιον αυτού του σεβαστού σώματος να θέσει τέρμα στην προκλητική της συμπεριφορά» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

  Στην κατακλείδα του λόγου του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, ο Πρόεδρος της Κύπρου αναφέρθηκε στους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας. Αξιόλογη πρόοδος έχει επιτευχθεί, σχολίασε, αλλά πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα. Κατέληξε, λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να επαναδεσμευτεί σε ένα νέο πρόγραμμα για μετά το 2015, με στόχο την εξάλειψη της φτώχειας, την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια για όλους.


         

Σχετικές αναρτήσεις: 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...