Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Αθώωση του Κάρατζιτς σε μία από τις κατηγορίες για γενοκτονία

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία απάλλαξε σήμερα τον πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς από τη μία εκ των δύο κατηγοριών για γενοκτονία που τον βαρύνουν.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι η ενάγουσα αρχή δεν παρουσίασε επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ώστε να θεμελιωθεί η καταδίκη του Κάρατζιτς για την επονομαζόμενη "γενοκτονία των δήμων". Ειδικότερα, οι δικαστές διαπίστωσαν την ύπαρξη αρκετών αποδείξεων για τη διαπραγή φόνων και διώξεων Μουσουλμάνων και Κροατών σε διάφορους δήμους της Βοσνίας κατά τα πρώτα χρόνια του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας (1992). Οι πράξεις ωστόσο αυτές, σύμφωνα με το Δικαστήριο, δεν δύνανται να χαρακτηρισθούν ως γενοκτονία, έγκλημα που αφορά την εκκαθάριση μιας συγκεκριμένης εθνικής ομάδας στο σύνολό της ή εν μέρει.
Αυτή είναι και η μόνη κατηγορία από την οποία απαλλάχθηκε στην παρούσα φάση της δίκης ο πρώην Σερβοβόσνιος ηγέτης. Παραμένουν οι υπόλοιπες δέκα κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, εγκληματα κατά της ανθρωπότητας, περιλαμβανομένης και της κατηγορίας για τη "γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα" (1995).
Η δίκη του Κάρατζιτς θα συνεχιστεί με την υπεράσπιση να αναλαμβάνει το λόγο στις 16 Οκτωβρίου, ενώ δεν αποκλείεται η ενάγουσα αρχή να εφεσιβάλει την απαλλαγή του κατηγορούμενου από την κατηγορία για τη "γενοκτονία των δήμων". 
Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς συνελλήφθη το 2008, 13 χρόνια μετά την έκδοση του κατηγορητηρίου εις βάρος του, και η δίκη του άρχισε το επόμενο έτος. Ενδεχόμενη καταδίκη του Κάρατζιτς θα επιφέρει την ισόβια κάθειρξή του.

Σχεδόν ταυτόσημες κατηγορίες αντιμετωπίζει και ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σερβοβοσνίων Ράτκο Μλάντιτς. Διαβάστε το άρθρο: Το κατηγορητήριο του Μλάντιτς

Δείτε εδώ τη σύνοψη της απόφασης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

           

1 σχόλιο:

  1. Σχετικές εξελίξεις:
    Στις 11 Ιουλίου 2013, το Δικαστήριο έκανε δεχτή την έφεση την οποία είχε ασκήσει ο εισαγγελέας ώστε να μην αποσυρθεί η δεύτερη κατηγορία γενοκτονίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...