Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Η ομιλία της Ελλάδας στην 67η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών


Την Ελλάδα εκπροσώπησε στην 67η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο Υπουργός Εξωτερικών. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στο σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στο Κυπριακό, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και στην οικονομική κρίση. Παραθέτουμε το κείμενο της ομιλίας του:

Κύριε Πρόεδρε,
Κύριε Γενικέ Γραμματέα,
Εξοχότητες,
Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον απερχόμενο πρόεδρο της 66ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, κ. Nassir Abdulaziz Al-Nasser από το Κατάρ καθώς και να συγχαρώ τον κ. Vuk Jeremic από τη Δημοκρατία της Σερβίας για την εκλογή του στη θέση του Προέδρου της 67ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης. Θα ήθελα επίσης να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Γενικό Γραμματέα μας, κ. Ban Ki-moon που συνεχίζει ακατάπαυστα να καθοδηγεί τον Οργανισμό μας, μέσα σε ένα ολοένα μεταλλασσόμενο παγκόσμιο περιβάλλον. Δράττομαι αυτής της ευκαιρίας για να δηλώσω την ταύτιση των θέσεων της χώρας μου με εκείνες που εκφράζονται στη διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα παραμένει πλήρως προσηλωμένη μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη στις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για την εδραίωση της ειρήνης, της ασφάλειας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου παγκοσμίως για μια ζωή με αξιοπρέπεια.



Κυρίες και κύριοι,

Κατά την πρόσφατη συνάντηση υψηλού επιπέδου για το κράτος δικαίου, τα κράτη μέλη των ΗΕ επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους σε μια από τις πιο σημαντικές αρχές που πρέπει να διέπει τη διεθνή τάξη, τις διπλωματικές και διεθνείς σχέσεις. Συμφωνούμε απόλυτα με τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ : Η ελευθερία της έκφρασης αποτελεί « θεμελιώδες » δικαίωμα και προνόμιο όλων των λαών αδιακρίτως, το οποίο όμως δεν πρέπει κανένας να καταχραστεί.

Δυστυχώς, υπάρχουν αυτοί που θα κάνουν ο,τιδήποτε προκειμένου να προκαλέσουν, κάτι που βιώσαμε πάλι πρόσφατα με την προβολή της προκλητικής και απαράδεκτης ταινίας που αμαυρώνει την εικόνα του Ισλάμ. Καταδικάζουμε κατηγορηματικά κάθε μορφή βίας, και στη συγκεκριμένη περίπτωση, κάθε πράξη βίας κατά διπλωματικών αποστολών. Τέτοιες πράξεις είναι αδικαιολόγητες. Σε τελική ανάλυση, τα όρια άσκησης των δικαιωμάτων του ενός είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων του άλλου.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στις προσπάθειες των ΗΕ με στόχο την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να υποβάλουμε την υποψηφιότητά μας για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την περίοδο 2013-2015. Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε την υιοθέτηση της Στρατηγικής της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία, καθώς και τον διορισμό ενός Ειδικού εκπροσώπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ως ένα σημαντικό βήμα προς μια πιο συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική και προσέγγιση όσον αφορά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η ανάγκη για τον σεβασμό και την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου, είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτική. Πράγματι, η παράνομη μετανάστευση στην περιοχή της Μεσογείου έχει πάρει τη μορφή ανθρωπιστικής κρίσης. Για αυτόν τον λόγο, η Ελλάδα έχει υιοθετήσει σημαντικές νομοθετικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς του ασύλου και της μετανάστευσης.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ σε έναν από τους βασικούς πυλώνες της δράσης των Ηνωμένων Εθνών: την ειρήνη και την ασφάλεια. Η γειτονιά της Ελλάδας έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο σοβαρών αλληλένδετων προκλήσεων όσον αφορά στην ασφάλεια. Η χώρα μου έχει παγίως διαδραματίσει σταθεροποιητικό ρόλο. Αυτό το έχουμε επιτύχει μέσω μιας πολιτικής ειρηνικής επίλυσης των διαφορών - στο πλαίσιο του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών - βασισμένης στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των αρχών της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας. Παρά την οικονομική κρίση, η Ελλάδα συνεχίζει να συμμετέχει ενεργά σε μια σειρά αποστολών και επιχειρήσεων των ΗΕ σε όλον τον κόσμο: στο Κόσσοβο και το Αφγανιστάν καθώς και στις προσπάθειες καταπολέμησης της πειρατείας στα ανοικτά της Σομαλίας.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η ασφάλεια στη Μέση Ανατολή παραμένει ένας στόχος ζωτικής σημασίας για τις χώρες της περιοχής και για την παγκόσμια κοινότητα. Η Ελλάδα διατηρεί ιστορικούς δεσμούς φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού με τους γείτονές της στη Β. Αφρική και τη Μέση Ανατολή, χώρες που, μετά από τα σημαντικά γεγονότα της "Αραβικής Άνοιξης", προχωρούν στη διεξαγωγή επιτυχημένων εκλογικών διαδικασιών και την οικοδόμηση δημοκρατικών θεσμών.

Η ΕΕ πρέπει να είναι παρούσα, στο πλευρό τους, καθώς οι χώρες αυτές οικοδομούν το μέλλον τους. Όμως, η έκβαση όλων αυτών των διεργασιών δεν ήταν παντού θετική. Στη Συρία, οι διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με άρματα μάχης και βίαιη καταστολή. Κάναμε πολλές φορές έκκληση στον Πρόεδρο Άσαντ να ανοίξει το δρόμο για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, στην οποία θα εκπροσωπούνται όλες οι συνιστώσες της συριακής κοινωνίας. Όμως, εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε ένα παρατεταμένο αιματηρό τέλμα που θέτει σε κίνδυνο το παρόν και το μέλλον του συριακού λαού και τη σταθερότητα της περιοχής μας. 29.000 θύματα, 250.000 πρόσφυγες, 2,5 εκατομμύρια Σύριοι πολίτες σε κατάσταση ανάγκης.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι μια πολιτική λύση που θα προέλθει από την ίδια τη Συρία παραμένει εφικτή, και δεν υπάρχει, κατά τη γνώμη μας καμία άλλη εναλλακτική λύση. Η Ελλάδα πιστεύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στο συριακό πρόβλημα. Επιπλέον,η ειρήνη και η ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς μια δίκαιη, διαρκή και συνολική λύση του παλαιστινιακού ζητήματος, στη βάση της λύσης των δύο κρατών. Εκφράζουμε τη λύπη μας για την παρατεταμένη στασιμότητα στις απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών. Η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων. Για το λόγο αυτό, πιστεύουμε ότι με τις μονομερείς δράσεις δεν μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι του Ισραήλ για την εδραίωση της ασφάλειας ή να γίνουν πραγματικότητα οι προσδοκίες των Παλαιστινίων για τη δημιουργία κράτους - κάτι που υποστηρίζουμε πλήρως. Η λύση των δύο κρατών πρέπει να παραμείνει πρακτικά εφικτή.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θα ήθελα τώρα να παρουσιάσω ορισμένα σημαντικά ζητήματα που αφορούν την άμεση γειτονιά μας.

Το ζήτημα του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, πέρα από την εννοιολογική του διάσταση, αποτελεί σημαντικό κομμάτι του παζλ για να δοθεί τέλος σε αλυτρωτικές αντιλήψεις και στις απόπειρες να ξαναγραφεί η ιστορία της περιοχής μας. Ενημερώθηκα για τις δηλώσεις του εκπροσώπου της ΠΓΔΜ σήμερα στη Γενική Συνέλευση. Η στρέβλωση της πραγματικότητας ενώπιον ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας και η χρήση ρητορικής του 19ου αιώνα σήμερα, είναι αντιπαραγωγικές και δεν οδηγούν πουθενά. Ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός είναι το χειρότερο δυνατό μείγμα για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων και της σταθερότητας της περιοχής μας. Η Ελλάδα πιστεύει ότι η λύση έγκειται στην επίτευξη μιας δίκαιης συμφωνίας:

Μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, καθώς η Μακεδονία είναι γεωγραφική περιοχή που επικαλύπτει τις επικράτειες τριών χωρών, κυρίως της Ελλάδας και μετά της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ. Και, βέβαια, αυτή η ονομασία πρέπει να ισχύει έναντι όλων (erga omnes).

Όταν επιλύσουμε αυτό το ζήτημα, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το ευρύ πεδίο δυνατοτήτων που προσφέρουν οι σχέσεις μας προς το αμοιβαίο όφελός μας και η Ελλάδα θα γίνει ο πιο πιστός σύμμαχος και φίλος της ΠΓΔΜ στην προσπάθειά της να πραγματώσει τις ευρωατλαντικές της προσδοκίες. Σε τελική ανάλυση, η Ελλάδα είναι ο πιο σημαντικός οικονομικός εταίρος της ΠΓΔΜ, δεδομένης και της σημαντικής παρουσίας ελληνικών επιχειρήσεων.

Επίσης υποστηρίζουμε τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ και χαιρετίζουμε την εποικοδομητική προσέγγιση της σερβικής ηγεσίας έναντι αυτών των συνομιλιών. Αναμφίβολα, ο διάλογος είναι το μόνο μέσο για την επίλυση των προβλημάτων στο Κόσοβο, καθώς τα μονομερή μέτρα και η κλιμάκωση των εντάσεων, ειδικότερα στο Βορά πρέπει να αποφευχθούν με κάθε τρόπο.

Σε λιγότερο από δύο χρόνια, η ελληνική προεδρία της ΕΕ θα εγκαινιάσει την Ατζέντα 2014, στόχος της οποίας είναι να δώσει νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική όλων των γειτόνων μας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Στην άμεση γειτονιά μας βρίσκεται και η Τουρκία, με την οποία η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά πιο στενή συνεργασία, μέσω ενός ευρέος φάσματος πρωτοβουλιών, προκειμένου να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας προς όφελος των λαών μας. Επιπλέον, η Ελλάδα συνεχίζει να υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Τουρκίας για την ένταξή της ως πλήρους μέλους στην ευρωπαϊκή οικογένεια, υπό την προϋπόθεση βέβαια της τήρησης όλων των σχετικών κριτηρίων και της υλοποίησης των σχετικών μεταρρυθμίσεων. Είναι πάρα πολύ σημαντικό η Τουρκία να δώσει απτές ενδείξεις όσον αφορά τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και να βάλει τέλος σε συμπεριφορές όπως στη διαρκή απειλή του “casus belli” κατά της Ελλάδας ή στη στάση της απέναντι στην Κύπρο που υπονομεύει τις προσπάθειες οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας.

Η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, υπό την αιγίδα των ΗΕ, με απώτερο στόχο την επανένωση της νήσου, στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ και λαμβάνοντας υπόψη ότι η Δημοκρατία της Κύπρου είναι μέλος της ΕΕ, της οποίας ασκεί σήμερα την Προεδρία. Παρ' όλα αυτά, μετά από 38 χρόνια, η διχοτόμηση της νήσου συνεχίζεται και τα αποτελέσματα των συνομιλιών υπήρξαν απογοητευτικά, λόγω της τουρκοκυπριακής αδιαλλαξίας να συμμετάσχει στις συνομιλίες με εποικοδομητικό πνεύμα. Χαιρετίζουμε την απόφαση της Κύπρου να ασκήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα, όσον αφορά την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη.

Από πλευράς μας, σφυρηλατούμε συνεργασίες με άλλους αναδυόμενους παράγοντες στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων του Ισραήλ και των αραβικών κρατών, με τα οποία διατηρούμε παραδοσιακές σχέσεις φιλίας και εμπιστοσύνης. Η Ελλάδα συμβάλλει στην εδραίωση της σταθερότητας και στην οικονομική ανάπτυξη στην ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να προωθήσει την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών και των προμηθευτών ενέργειας για τις ευρωπαϊκές αγορές. Η επίλυση του κυπριακού ζητήματος θα είχε τεράστιο θετικό αντίκτυπο, όχι μόνο για τους ίδιους τους Κύπριους, αλλά και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Κλείνοντας θα ήθελα να πω δύο λόγια για την οικονομική κρίση την οποία η Ελλάδα αντιμετωπίζει με τη βοήθεια των εταίρων της στην ΕΕ και στη διεθνή κοινότητα. Η νέα τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελλάδα εφαρμόζει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής προκειμένου να βελτιώσει τις μακροοικονομικές προοπτικές της και να επιτύχει τη δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ ταυτόχρονα υλοποιεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Αυτή η προσπάθεια έχει φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, το πρωτογενές έλλειμμα έχει μειωθεί σημαντικά. Ταυτόχρονα, η ελληνική οικονομία έχει επανακτήσει σε ποσοστό άνω του 50% την ανταγωνιστικότητά της έναντι των παγκόσμιων εμπορικών εταίρων, ενώ το επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα είναι θετικό. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, έχοντας πάντα στη σκέψη μας το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός υποφέρει πάρα πολύ από την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας και το ταχύτερο η Ελλάδα πρέπει να βγει από την κρίση.

Βλέποντας τα πράγματα από μια ευρύτερη σκοπιά, είναι προφανές ότι η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική ή ευρωπαϊκή. Οι διεθνείς οικονομίες είναι αλληλένδετες και γι' αυτό έχουμε να κάνουμε με μια παγκόσμια κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να προβούμε στην αναζήτηση μέτρων που θα οδηγήσουν σε δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης για όλους. Μέτρα που θα αναγεννήσουν τις οικονομίες και θα μειώσουν το κοινωνικό αντίκτυπο της κρίσης.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η ευρωζώνη, με την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή, καταβάλλει σκληρές και επίπονες προσπάθειες και υιοθετεί νέα μέσα προκειμένου να εξέλθει από τη βαθιά οικονομική κρίση. Ο κεντρικός ρόλος και η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή θα αναδειχθεί ως αποτέλεσμα των γεγονότων που εξελίσσονται στη γειτονιά μας. Ο ρόλος της Ελλάδας είναι επίσης σταθεροποιητικός καθώς τα ζωτικά μας εθνικά συμφέροντα ταυτίζονται με την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ευημερίας και της περιφερειακής ασφάλειας. Το πλεονέκτημά μας δεν είναι μόνο η γεωγραφική μας θέση, αλλά και η ισχυρή πολιτική μας θέληση να καταστούμε ακρογωνιαίος λίθος της σταθερότητας και της ασφάλειας σε μια εποχή όπου η αβεβαιότητα απειλεί επικίνδυνα την περιοχή μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, τα διεθνή Μέσα προβάλλουν την Ελλάδα ως μια χώρα που χαρακτηριζεται από την οικονομική της ανάγκη. Είναι αλήθεια ότι η χώρα μας διέρχεται μιας επίπονης μεταβατικής περιόδου που οδηγεί στην οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη. Είναι επίσης αλήθεια ότι ο ελληνικός λαός έχει βιώσει μέσα από μια ιστορία 3000 ετών πιο σοβαρές κρίσεις από την παρούσα. Επιβιώσαμε και διακριθήκαμε. Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τη Γενική Συνέλευση και την οικογένεια των εθνών ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει.

Θα τα καταφέρουμε γιατί η Ελλάδα είναι πιο μεγάλη από τη γεωγραφική της έκταση και πιο πολύτιμη από την παρούσα δημοσιονομική κατάστασή της. Μέσω της γνώσης, των επιστημών και των τεχνών, η Ελλάδα μετέχει πάντα στην πρόοδο. Μέσω της δημοκρατίας, η Ελλάδα είναι παρούσα ως παγκόσμιος πολιτισμός. Μέσω του ολυμπισμού, η Ελλάδα ενώνει την ανθρωπότητα. Μέσω του εμπορικού μας στόλου και της ναυτικής μας παράδοσης, μεταφέρουμε τα παγκόσμια αγαθά. Μέσω της αγάπης μας για τη ζωή, υπενθυμίζουμε συνεχώς στον κόσμο ότι η πρόοδος πρέπει πάντοτε να αξιολογείται με βάση μια ανθρώπινη κλίμακα. Μέσω της κληρονομιάς μας θα τα καταφέρουμε ακόμη μια φορά.

Θα τα καταφέρουμε γιατί Ελλάδα σημαίνει προσφορά. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι μια αξία που βρίσκεται στην καρδιά και το μυαλό των λαών, ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλετικής καταγωγής ή θρησκευτικών πεποιθήσεων. Αυτό μας δίνει την ηθική δύναμη και μας ενθαρρύνει να δώσουμε αυτήν τη μάχη μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...