Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Πρώτη ερήμην δίκη από διεθνές ποινικό δικαστήριο



Το Ειδικό Δικαστήριο για το Λίβανο αποφάσισε την 1η Φεβρουαρίου να δικάσει ερήμην τα τέσσερα μέλη της Χεζμπολάχ που κατηγορούνται για τη δολοφονία το 2005 του πρωθυπουργού της χώρας Ραφίκ Χαρίρι και εις βάρος των οποίων εκκρεμεί από τις 30 Ιουνίου 2011 διεθνές ένταλμα σύλληψης

Το υβριδικό δικαστήριο για το Λίβανο είναι το πρώτο διεθνές ποινικό δικαστήριο που επιτρέπει τη διεξαγωγή δίκης παρά την απουσία των εναγομένων. Ο  κανονισμός του οργάνου προβλέπει την αντιπροσώπευση των κατηγορουμένων από δικηγόρο του γραφείου υπεράσπισης που λειτουργεί εντός του δικαστηρίου.


Σύμφωνα με δελτίο τύπου του δικαστηρίου, "το πρωτόδικο τμήμα θεωρεί ότι όλα τα μέτρα που θα μπορούσαν σε λογικά πλαίσια να ληφθούν για να εγγυηθούν την παρουσία των κατηγορουμένων και την προς αυτούς κοινοποίηση των κατηγοριών που τους βαραίνουν έχουν ήδη ληφθεί".

Το κόμμα της Χεζμπολάχ, το οποίο συμμετέχει κατά πλειοψηφία στην κυβέρνηση του Λιβάνου, αποκλείει τη σύλληψη των υπόπτων και κατηγορεί το ειδικό δικαστήριο ότι δεν είναι παρά ένα "προϊόν ισραηλοαμερκανικής συνωμοσίας".

Το γραφείο υπεράσπισης του υβριδικού δικαστηρίου για το Λίβανο ζήτησε την άρση ή αναστολή των ενταλμάτων σύλληψης με το σεπτικό ότι αποθαρρύνουν την εθελούσια παρουσία, έστω και μέσω βιντεοδιάσκεψης, η οποία επιτρέπεται από τον κανονισμό του οργάνου.

Πηγή: Le Monde (μετάφραση: Διεθνολόγος)

Σχόλια:

Το Ειδικό Δικαστήριο για το Λίβανο είναι η μοναδική περίπτωση, μετά το Στρατοδικείο της Νυρεμβέργης, που προβλέπει τη δυνατότητα εκδίκασης μιας υπόθεσης ερήμην του κατηγορουμένου. Ακόμα και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν έχει αυτή τη δυνατότητα: το άρθρο 63 παράγραφος 1 του Καταστατικού της Ρώμης ορίζει λιτά πλην με σαφήνεια ότι "ο κατηγορούμενος θα παρίσταται κατά τη διάρκεια της δίκης".

Σε αντίθεση με το φιάσκο του υβριδικού Δικαστήριου της Καμπότζης, το Ειδικό Δικαστήριο για το Λίβανο καινοτομεί ακόμη μια φορά, δίνοντας τεράστια ώθηση στην απόδοση της διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης. Εξίσου καινοτόμα είναι η συμπερίληψη του εγκλήματος της τρομοκρατίας μεταξύ εκείνων για τα οποία έχει αρμοδιότητα.

Για ορισμένους διεθνολόγους, το δικαίωμα του Ειδικού Δικαστηρίου για το Λίβανο να δικάζει in abstentia συνιστά μια ανωμαλία στην πρακτική και τις διαδικασίες της διεθνούς δικαιοσύνης που παραβιάζει τα δικαιώματα του κατηγορουμένου. Πάντως, το υβριδικό δικαστήριο του Λιβάνου προσπάθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην αναγκαιότητα πάταξης της ατιμωρησίας που πηγάζει από την αδυναμία προσαγωγής των κατηγορουμένων από τη μια, και στη δίκαιη δίκη από την άλλη. Για το λόγο αυτό, επιτρέπει στον κατηγορούμενο να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε στιγμή και να ζητήσει επανεκδίκαση της υπόθεσής του, και μάλιστα με νέο πάνελ δικαστών.

Το Ειδικό Δικαστήριο για το Λίβανο είναι ένα μικτό όργανο διεθνούς κι εσωτερικής δικαιοσύνης. Ιδρύθηκε με Συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών και της Δημοκρατίας του Λιβάνου, η οποία επικυρώθηκε με το Ψήφισμα 1757/2007 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εδρεύει στη Χάγη της Ολλανδίας, όπου άνοιξε τις θύρες του την 1η Μαρτίου 2009.

Βιβλιογραφία:

            
Ο Antonio Cassese, συγγραφέας του τρίτου προτεινόμενου συγγράματος ήταν έως το θάνατό του τον Οκτώβριο του 2011 ο Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου για το Λίβανο

Σχετικές αναρτήσεις:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...