Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Προς νέο διεθνές υβριδικό ποινικό δικαστήριο οδεύει η Αφρική



   Η δημιουργία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου το 1998 αποτελεί σταθμό στην ιστορία του ποινικού διεθνούς δικαίου. Ωστόσο, ο θεσμός που τείνει να καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, προς κολασμό των σοβαρών εγκλημάτων διεθνούς χαρακτήρα, είναι τα επονομαζόμενα υβριδικά ή διεθνοποιημένα ή μικτά ποινικά δικαστήρια.
   Πρόκειται για ad hoc δικαστικά όργανα που ιδρύονται εντός των εθνικών νομικών συστημάτων, κατόπιν συμφωνίας του εν λόγω κράτους κι ενός διεθνούς οργανισμού, συνήθως του ΟΗΕ. Ο μικτός τους χαρακτήρας πηγάζει από το γεγονός ότι εφαρμόζουν παράλληλα το εσωτερικό και το διεθνές δίκαιο, ενώ κατά κανόνα περιλαμβάνουν και δικαστές τρίτων κρατών.
  Στην αφρικανική ήπειρο ήδη δραστηριοποιείται το Ειδικό Δικαστήριο για τη Σιέρρα Λεόνε, το οποίο ιδρύθηκε το 2002 κατόπιν συμφωνίας της κυβέρνησης του δυτικοαφρικανικού κράτους με τα Ηνωμένα Έθνη. Το έργο του αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος με την έκδοση της απόφασης στη δίκη του πρώην Προέδρου της Λιβερίας Charles Taylor.
   Μετά την απόφαση της Σενεγάλης να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου της Οικονομικής Κοινότητας των Δυτικοαφρικανικών Κρατών αναφορικά με τη σύσταση ενός ειδικού δικαστηρίου για τον πρώην δικτάτορα της Τσαντ Hissène Habré, η δημιουργία ενός νέου διεθνούς υβριδικού ποινικού οργάνου είναι σχεδόν βέβαιη.
  Διαβάστε εδώ το σχετικό άρθρο.

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...