Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θάλασσας στην Υπόθεση Arctic Sunrise


Το Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας ζήτησε από τη Ρωσία να αφήσει ελεύθερο το πλήρωμα του πλοίου Arctic Sunrise της Greenpeace έναντι εγγύησης 3,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι ρωσικές αρχές κατέσχεσαν στις 19 Σεπτεμβρίου το Arctic Sunrise, αφού ακτιβιστές της Greenpeace αποπειράθηκαν να ανέβουν σε μια πετρελαϊκή εξέδρα της Gazprom στη θάλασσα του Πετσόρα, ενώ συνέλαβαν και τα 30μελές πλήρωμά του- 28 μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης και δύο δημοσιογράφοι.

Η Ολλανδία είχε προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Θάλασσας με αίτημα τη λήψη προληπτικών μέτρων, καθώς το Arctic Sunrise έπλεε με ολλανδική σημαία.
 
Το δικαστήριο, η έδρα του οποίου βρίσκεται στο Αμβούργο, ζήτησε από τη Ρωσία να επιτρέψει τον απόπλου του πλοίου, αλλά και «σε όλα τα άτομα που κρατούνται να εγκαταλείψουν το έδαφος και τις θαλάσσιες περιοχές που ανήκουν στη δικαιοδοσία της».

Ο Πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θάλασσας, ο Ιάπωνας Σούντζι Γιανάι δήλωσε ότι το αίτημα της Ολλανδίας έγινε δεκτό με 19 ψήφους υπέρ και 2 κατά (του Ρώσου και του Ουκρανού Δικαστή).

Η Ρωσία από την πλευρά της απάντησε ότι η υπόθεση εκφεύγει της δικαιοδοσίας του συγκεκριμένου Δικαστηρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στο μεταξύ η ρωσική δικαιοσύνη έχει αφήσει ελεύθερους με εγγύηση τις τελευταίες ημέρες όλους τους ακτιβιστές της Greenpeace που επέβαιναν στο Arctic Sunrise, έπειτα από δύο μήνες κράτησης, πλην ενός.

Ο μόνος που είδε την προσωρινή του κράτηση να παρατείνεται μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου είναι ο αυστραλός ασυρματιστής του πλοίου Κόλιν Ράσελ.

Σύμφωνα με τον αυστραλό πρεσβευτή στη Μόσχα, ο Ράσελ θα ασκήσει έφεση στην απόφαση και είναι βέβαιος ότι τελικά θα αφεθεί και εκείνος ελεύθερος.

Οι 30 συλληφθέντες αρχικά είχαν κατηγορηθεί για «πειρατεία», που στη Ρωσία τιμωρείται με 15 χρόνια κάθειρξη.

Στη συνέχεια τους απαγγέλθηκε η κατηγορία του χουλιγκανισμού, που επισύρει ποινή κάθειρξης επτά ετών.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν έχει αρθεί η πρώτη κατηγορία.

Με πληροφορίες από Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...