Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Αρνήθηκε θέση Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας η Σαουδική Αραβία

   Την άρνησή της να αναλάβει θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανακοίνωσε σήμερα η Σαουδική Αραβία. Κατηγόρησε τον οργανισμό, ότι λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά με αποτέλεσμα να μην αποτρέπονται εμπόλεμες συγκρούσεις, όπως στη περίπτωση της Συρίας.
   Η Σαουδική Αραβία είχε εκλεγεί την Πέμπτη για τη θέση του μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας για πρώτη φορά στην ιστορία της, μαζί τη Λιθουανία, τη Νιγηρία, το Τσάντ και τη Χιλή. Την επόμενη μέρα οι Σαουδάραβες άλλαξαν γραμμή και απέρριψαν τη θέση, ζητώντας ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις από τον ΟΗΕ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν τι θα περιλαμβάνουν αυτές οι αλλαγές. Η παραίτηση της Σαουδικής Αραβίας ήταν εντελώς απροσδόκητη επειδή η υποψηφιότητα της ήταν από μήνες γνωστή και υποστηρίχθηκε ένθερμα από τα περισσότερα μουσουλμανικά κράτη και τις ΗΠΑ.
   Με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, το υπουργείο εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας επιρρίπτει ευθύνες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, χαρακτηρίζοντάς το ανίκανο να επιλύσει συγκρούσεις, αλλά και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τη Συρία. «Η αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας επέτρεψε στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να διαπράξει σειρά εγκλημάτων, όπως η χρήση χημικών όπλων, χωρίς να υποστεί καμία τιμωρία», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.
   Στο Συμβούλιο Ασφαλείας υπήρχαν αντικρουόμενες απόψεις αναφορικά με τον χειρισμό του εμφύλιου πολέμου στη Συρία. Οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις ασκούσαν πίεση για ισχυρότερες κυρώσεις σε βάρος του Μπασάρ αλ Άσαντ. Την ίδια ώρα η Ρωσία πήγαινε αντίθετα σε αυτό το ρεύμα ασκώντας βέτο. Η Σαουδική Αραβία, δογματικά εχθρική στους Αλεβίτες που κυβερνούν την Συρία, από την πρώτη στιγμή των συγκρούσεων υποστήριξε όσο καμία άλλη αραβική  χώρα τους αντικυβερνητικούς με χρήματα και όπλα, είναι όμως η πρώτη φορά που κάνει μια τέτοια «θεαματική» ενέργεια
   Στο Συμβούλιο Ασφαλείας δικαίωμα αρνησικυρίας έχουν μόνο τα μόνιμα μέλη: ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία και Κίνα. Τα άλλα κράτη συμμετέχουν στο σώμα σε εναλλασσόμενη βάση. Τα μη μόνιμα μέλη επελέγησαν για την περίοδο 2014-2015 σε μυστική ψηφοφορία, που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις ήταν ιδιαίτερα επικριτικές για την υποψηφιότητα της Σαουδικής Αραβίας και του Τσαντ, υποστηρίζοντας, ότι τα κράτη αυτά παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
    Όπως η Σαουδική Αραβία, το Τσαντ και η Λιθουανία είναι η πρώτη φορά που γίνονται μέλη του ΣΑ, ενώ η Νιγηρία και η Χιλή έχουν και οι δύο γίνει μέλη του Σώματος τέσσερις φορές στο παρελθόν. Τα νέα μέλη θα αναλάβουν τις θέσεις τους την 1η Ιανουαρίου για δυο χρόνια και θα αντικαταστήσουν το Αζερμπαϊτζάν, τη Γουατεμάλα, το Μαρόκο, το Πακιστάν και το Τόγκο.
    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ Μάρτιν Νεσίρκι σχολίασε την απόφαση του Ριάντ επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο στην ιστορία του θεσμού. Μόνο δύο φορές στην ιστορία του το Συμβούλιο Ασφαλείας, που αποτελείται από 15 μέλη εκ των οποίων 10 μη μόνιμα, αναγκάστηκε να μείνει με 14. Το 1950 όταν η Μόσχα, μόνιμο μέλος, ακολούθησε την πρακτική της άδειας καρέκλας και το 1980 οπότε οι δύο υποψήφιοι της Λατινικής Αμερικής (Κούβα και Κολομβία) δεν κατάφεραν να αποσπάσουν τις απαραίτητες ψήφους για να καταλάβουν την έδρα. 
   Αν το Ριάντ εμμείνει στην απόφασή του, η ομάδα Ασίας-Ειρηνικού στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην οποία ανήκει η Σαουδική Αραβία, είναι αυτή που θα προτείνει νέο υποψήφιο.

Πηγές: Euronews, Το Βήμα, Mignatiou

     

Σχετικές Αναρτήσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...