Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Απορρίφθηκε το αίτημα του Κάρατζιτς να καταθέσει ως μάρτυρας ο Κάρολος Παπούλιας


Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος ήταν στον κατάλογο των μαρτύρων που έχει υποβάλει ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς, δεν θα υποχρεωθεί να καταθέσει ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, όπως ανακοίνωσε χθες το Δικαστήριο.

«Το πρωτοβάθμιο συμβούλιο απορρίπτει το αίτημα του Ράντοβαν Κάρατζιτς να κλητεύσει τον κ. Παπούλια», αναφέρει το ICTY σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ο Κάρολος Παπούλιας διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας από το 1993 έως το 1996, κατά την περίοδο της γενοκτονίας, των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στην διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995) και για τα οποία κατηγορείται ο Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, ο Έλληνας πρόεδρος είχε τότε μια «ξεχωριστή θέση» μεταξύ των διαφόρων διεθνών συνομιλητών και «λόγω των θρησκευτικών και ιστορικών δεσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Σέρβους, ο πρόεδρος Παπούλιας ήταν ένας από τους λίγους διεθνείς συνομιλητές στους οποίους οι Σέρβοι της Βοσνίας είχαν εμπιστοσύνη και με τους οποίους μπορούσαν να μιλήσουν με απόλυτη εμπιστοσύνη», σύμφωνα με το έγγραφο που είχε κατατεθεί από την υπεράσπιση του Κάρατζιτς για να ζητηθεί η κλήτευση. «Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος Παπούλιας έχει πληροφορίες που μπορούν να υποστηρίξουν πραγματικά» την υπόθεση του κατηγορούμενου, προστίθετο στο έγγραφο αυτό.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς που συνελήφθη στο Βελιγράδι το 2008, μετά από μακρά φυγή κατά την οποία κρυβόταν στη Σερβία, ανέμενε από τον κ. Παπούλια να καταθέσει για να τον αθωώσει για την βομβιστική επίθεση στην αγορά της Μαρκάλε στο Σεράγεβο στις 5 Φεβρουαρίου του 1994, κατά την οποία σκοτώθηκαν 67 άτομα, σύμφωνα πάντα με την υπεράσπισή του. 

Σχετικές αναρτήσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...