Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Ελληνίδες "αστέρια" στο δίκαιο του διαστήματος


Πρώτες στην Ευρώπη, δεύτερες στον κόσμο στο μεγαλύτερο διαγωνισμό εικονικής δίκης του δικαίου του διαστήματος τρεις φοιτήτριες της Νομικής Αθηνών.

Μια σημαντική διάκριση πέτυχαν φοιτήτριες της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μάλιστα στο άκρως πρωτοποριακό αντικείμενο του Δικαίου του Διαστήματος, που πραγματεύθηκαν κατά τη διάρκεια εικονικής δίκης.

Η Νομική Σχολή αναδείχθηκε πρώτη στην Ευρώπη και δεύτερη στον κόσμο, ξεπερνώντας ακόμα και την ομάδα των έμπειρων ΗΠΑ.

Τη διάκριση έλαβαν οι φοιτήτριες του Τομέα Διεθνών Σπουδών του Ιδρύματος, στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Δικαίου του Διαστήματος Manfred Lachs. Ο διαγωνισμός αυτός γίνεται ετησίως από το International Institute of Space Law.

Οπως ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι τρεις εκπρόσωποί του, Κατερίνα Πιτσόλη, Στεφανία Βλάχου και Μελίνα Στρούγγη, ήταν ήδη από τον περασμένο Απρίλιο πρωταθλήτριες Ευρώπης, ενώ τώρα υπό την επίβλεψη του λέκτορα του Ιδρύματος  Γ. Κυριακόπουλου, συμμετείχαν στα Παγκόσμια Τελικά του διαγωνισμού (Νάπολη, 2-4/10).

Στον διαγωνισμό αυτό, στον οποίο και συμμετείχαν 54 χώρες, απέκλεισαν στα ημιτελικά την πρωταθλήτρια Αμερική, αγωνίσθηκαν στον τελικό κατά της πρωταθλήτριας Ασίας και κατέλαβαν τελικά τη δεύτερη θέση παγκοσμίως.

Ο διαγωνισμός αυτός, εξελίσσεται σε δύο στάδια: αρχικά σε περιφερειακό επίπεδο με στόχο την ανάδειξη ενός νικητή για κάθε μια από τις περιοχές Ασίας/Ειρηνικού, Αφρικής, Αμερικής και Ευρώπης και στη συνέχεια σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ των τεσσάρων περιφερειακών νικητών- εκπροσώπων των αντίστοιχων περιοχών.

Στον περιφερειακό Ευρωπαϊκό Τελικό, που έλαβε χώρα στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2012, η Νομική Σχολή Αθηνών, ανακηρύχθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης, αφού επικράτησε διαδοχικά των Νομικών Σχολών που προέρχονταν από τη Μόσχα, το Λονδίνο, το Παρίσι (Paris XI) και την Κολονία.

Από 1 έως 5 Οκτωβρίου 2012, η Ελληνική ομάδα συμμετείχε, ως Πρωταθλήτρια Ευρώπης, στον Παγκόσμιο Τελικό του Διαγωνισμού, στη Νάπολη της Ιταλίας. Στον ημιτελικό επικράτησε της εκπροσώπου της Αμερικής και προκρίθηκε στον τελικό, στον οποίο για τελευταία φορά είχε προκριθεί εκπρόσωπος από την Ευρώπη το 2004.

Η δίκη στον τελικό, διεξήχθη ενώπιον τριών εκ των δικαστών του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Η ελληνική ομάδα κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον κόσμο, με νικήτρια την ομάδα της Ινδίας, εκπρόσωπο της περιοχής Ασίας/Ειρηνικού.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο πρωταγωνίστησε στον εν λόγω διαγωνισμό και το 2011, λαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη, ενώ το μέλος της ομάδας Δήμητρα Στεφούδη βραβεύτηκε ως Best Oralist του ευρωπαϊκού γύρου. 

Την ελληνική αποστολή, τόσο στο Βουκουρέστι, όσο και στη Νάπολη, υποστήριξε το Κοινωφελές Ιδρυμα «Ιωάννη Σ. Λάτση».

Οι ομάδες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο Manfred Lachs Space Law Moot Court του 2013, θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 31 Ιανουαρίου 2013. Η φανταστική υπόθεση για το επόμενο έτος αφορά στη λειτουργία ενός σεληνιακού σταθμού. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Ινστιτούτου Δικαίου του Διαστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...