Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Η Τυνησία προσχώρησε στην καταστατική Συνθήκη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου


Άνοιξε ο δρόμος της δικαιοσύνης για τα εγκλήματα στη Βόρειο Αφρική
   Η Τυνησία, οι διαδηλώσεις στην οποία ενέπνευσαν τη λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη», τις λαϊκές εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο, έγινε χθες η πρώτη χώρα της βόρειας Αφρικής η οποία εντάσσεται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).
   Η Τυνησία είναι η 116η χώρα η οποία κυρώνει το Καταστατικό της Ρώμης, την διεθνή συνθήκη που συνέστησε το πρώτο μόνιμο διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στη Χάγη. Έχοντας κυρώσει τα απαραίτητα έγγραφα για να ενταχθεί στο ΔΠΔ, η χώρα θα ενταχθεί πλέον στη συνθήκη από 1ης Σεπτεμβρίου, όταν και θα αρχίσει να υπόκειται στην δικαιοδοσία του.

   «Το ΔΠΔ καλωσορίζει την εισδοχή της Τυνησίας ως μια απόφαση να συμμετάσχει στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να δοθεί ένα τέλος στην ατιμωρησία όσων διαπράττουν τα πιο σοβαρά εγκλήματα που απασχολούν την διεθνή κοινότητα - τις γενοκτονίες, τα εγκλήματα πολέμου, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και το έγκλημα της επίθεσης», ανέφερε το Δικαστήριο στον ιστότοπό του στο διαδίκτυο.
   Σημείωσε ότι η Τυνησία, όπου η λεγόμενη «Επανάσταση του Γιασεμιού» νωρίτερα εφέτος ενέπνευσε διαδηλώσεις με κεντρικό αίτημα τον εκδημοκρατισμό και εξεγέρσεις απ' άκρου σ' άκρο της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, είναι η πρώτη χώρα της βόρειας Αφρικής και το τέταρτο κράτος-μέλος του Αραβικού Συνδέσμου που γίνεται μέλος του ΔΠΔ.
   «Η εισδοχή της υπογραμμίζει το ρόλο του ΔΠΔ ως ενός παράγοντα-κλειδιού στο πεδίο της διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης σε μια συγκυρία δυναμικών αλλαγών στην περιφέρεια», τονίζεται στο ανακοινωθέν.
   Άλλα αραβικά και μουσουλμανικά κράτη αντιμετωπίζουν με δυσπιστία το δικαστήριο, που θεωρούν πολιορκητικό εργαλείο των δυτικών δυνάμεων.
   Άλλη μια αραβική χώρα η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο ΔΠΔ είναι η Αίγυπτος, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Πηγή: ΑΠΕ, ICC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...