Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Αποδείξεις για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στην εκτέλεση Λάντεν ζητά ο ΟΗΕ

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης, παραθέτουμε το άρθρο της εφημερίδας Ελευθεροτυπίας.

  Στοιχεία που να αποδεικνύουν την τήρηση των διεθνών συμβάσεων στην εκτέλεση του Οσάμα μπιν Λάντεν ζήτησαν σήμερα από τις ΗΠΑ εισηγητές των Ηνωμένων Εθνών εγείροντας ερωτηματικά για το σεβασμό των ανθρωπίνων δκαιωμάτων στην περίπτωση του διαβόητου τρομοκράτη.
  «Οι ΗΠΑ πρέπει να αποκαλύψουν υποστηρικτικά στοιχεία που θα επιτρέψουν μία εκτίμηση σχετικά με το αν έγιναν σεβαστοί οι διεθνείς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην επιχείρηση» δήλωσαν δύο αξιωματούχοι από την Υπηρεσία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
   "Θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μάθουμε αν ο σχεδιασμός της επιχείρησης έδωσε τη δυνατότητα να συλληφθεί ο Μπιν Λάντεν", δήλωσε ο Κρίστοφ Χέινς, ειδικός εισηγητής για τις εξωδικαστικές, τις συνοπτικές και τις αυθαίρετες εκτελέσεις και ο Μάρτιν Σέινιν, ειδικός εισηγητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
   Στην κοινή τους ανακοίνωση ο Χέινς και ο Σέινιν αναφέρουν ότι "η χρήση θανατηφόρας βίας μπορεί να επιτρέπεται" εναντίον τρομοκρατών "σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις" προσθέτοντας : "παρόλα αυτά ο κανόνος θα πρέπει να είναι ότι οι τρομοκράτες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες μέσω των νομικών διαδικασιών της σύλληψης, της δίκης και της τιμωρίας".
   Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα χαιρέτισε την είδηση του θανάτου του μπιν Λάντεν, αρνήθηκε να σχολιάσει την κίνηση του ΟΗΕ.

Πηγή: Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...