Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Βιβλιογραφικές Αναφορές σε Άρθρα κι Εργασίες Διεθνούς Δικαίου


  Όλα τα ακαδημαϊκά κείμενα (συμπεριλαμβανομένων των διπλωματικών εργασιών, των γραπτών εργασιών, των διδακτορικών διατριβών, των άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και των εισηγήσεων σε συνέδρια) πρέπει να περιέχουν παραπομπές εντός του κειμένου και μία λίστα αναφορών στο τέλος, όπου θα αναφέρονται οι πηγές των πληροφοριών που χρησιμοποιήθηκαν για τη συγγραφή του κειμένου.
 
  Οι αναφορές είναι σημαντικές προκειμένου:
  • να αποφεύγεται η λογοκλοπή,
  • να είναι σε θέση ο αναγνώστης να επιβεβαιώνει τις παραπομπές και τις αντίστοιχες πληροφορίες που δόθηκαν εντός του κειμένου,
  • να είναι σε θέση ο αναγνώστης να εντοπίζει την πηγή μόνος του, ώστε να τη μελετήσει διεξοδικότερα, εφόσον το επιθυμεί.
(Πηγή: ΕΕΥΕΜ)
  
  Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν κατά καιρούς αναπτυχθεί διάφορα συστήματα βιβλιογραφικών αναφορών, τα οποία διαφέρουν ως προς τον  τρόπο με τον οποίο δομείται και παρουσιάζεται η βιβλιογραφική πληροφορία. Τα διασημότερα από αυτά είναι του Χάρβαρντ, του Σικάγο, της American Psychological Association (APA) και της Modern Language Association (MLA).

   Μια εργασία διεθνούς δικαίου μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε από τα παραπάνω στυλ. Υπάρχουν ωστόσο κάποια πιο εξειδικευμένα συστήματα νομικών βιβλιογραφικών αναφορών: 

  Το Oxford Standard Citation of Legal Authorities (OSCOLA) ακολουθείται από τις περισσότερες νομικές σχολές της Μ. Βρετανίας και τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά περιοδικά διεθνούς δικαίου. To OSCOLA περιέχει μάλιστα ένα ξεχωριστό τμήμα αναφοράς πηγών διεθνούς δικαίου.

  Το Bluebook, είναι ο οδηγός νομικών βιβλιογραφικών αναφορών που χρησιμοποιείται από τα περισσότερα αμερικάνικα πανεπιστήμια και νομικά περιοδικά. Πρόκειται για μια συνεργασία των Πανεπιστημίων Harvard, Yale, Columbia και Pennsylvania. Ανταγωνιστικό του είναι το Chicago Manual of Legal Citation (Maroonbook).

  Μικρότερης εμβέλειας είναι το Canadian Guide to Uniform Legal Citation (McGill Guide) και το Australian Guide to Legal Citation (AGLC).

  Τα γαλλόφωνα πανεπιστήμια ακολουθούν παραλλαγές του βέλγικου Guide des Citations et References σε συνδυασμό με γενικότερους οδηγούς όπως αυτόν του INSA Lyon.

 Στην Ελλάδα τα πανεπιστήμια υιοθετούν κατά βάση τα παραπάνω πρότυπα. Εάν η σχολή σας (ή το περιοδικό στο οποίο θα δημοσιεύσετε) δεν ακολουθεί αποκλειστικά ένα εξ αυτών (ή αν δεν σας ζητήθηκε από τον καθηγητή σας κάποιο συγκεκριμένο), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε προτιμάτε, αρκεί να μείνετε προσκολλημένοι στο ίδιο σύστημα από την αρχή ως το τέλος της εργασίας σας. 

         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...