Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Υπερψηφίστηκε στον ΟΗΕ η Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων


  Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία απαρτίζεται από 193 κράτη μέλη, ενέκρινε σήμερα την πρώτη συνθήκη για το παγκόσμιο εμπόριο όπλων (arms trade treaty), η οποία επιδιώκει την ρύθμιση του ύψους περίπου 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων διεθνούς εμπορίου συμβατικών όπλων.

  Πρόκειται για μία συμφωνία ορόσημο, που αποσκοπεί στον περιορισμό της ροής πολεμικού υλικού προς τρομοκράτες, κακοποιούς και παρακρατικές ή παραστρατιωτικές οργανώσεις. Απαγορεύει στα κράτη μέλη του ΟΗΕ που την επικυρώνουν να εξάγουν συμβατικά όπλα κατά παράβαση σχετικών εμπάργκο, ενώ παράλληλα απαγορεύεται το εμπόριο όπλων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε γενοκτονίες, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου ή τρομοκρατική δραστηριότητα. Επιπλέον, η συμφωνία υποχρεώνει τα κράτη μέλη να λάβουν μέτρα προκειμένου να αποτρέψουν την ροή συμβατικών όπλων προς τη «μαύρη» αγορά.

  Στην προκειμένη περίπτωση ο όρος συμβατικά όπλα αφορά, μεταξύ άλλων, τεθωρακισμένα άρματα μάχης, πυροβόλα, μαχητικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία, πυραύλους και πυραυλικά συστήματα, και ελαφρά όπλα όπως τυφέκια ή πιστόλια. «Ακανθώδες» θέμα απετέλεσε το ζήτημα των πυρομαχικών. Το τελικό κείμενο της συμφωνίας καλεί τα κράτη που την επικυρώνουν να θεσπίσουν κανόνες που θα διέπουν την εξαγωγή πυρομαχικών που σχετίζονται με τα όπλα που καλύπτονται από τη συμφωνία.

  Υπέρ της συνθήκης ψήφισαν συνολικά 154 κράτη μέλη, ενώ κατά ψήφισαν 3 (Συρία, Βόρεια Κορέα και Ιράν) και 23 απείχαν, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η Ινδία, το Σουδάν και η Ινδονησία. Οι τρεις τελευταίες επικαλέστηκαν ανεπάρκειες στο κείμενο.

  Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της συνθήκης για το παγκόσμιο εμπόριο όπλων από φέτος τον Ιούνιο. Κάθε κράτος μέλος είναι ελεύθερο να υπογράψει ή όχι την συνθήκη και να την επικυρώσει. Αυτή θα τεθεί σε ισχύ μετά την 50ή επικύρωσή της, κάτι το οποίο μπορεί να χρειαστεί δύο χρόνια, σύμφωνα με διπλωμάτες. Η Ρωσία, ένας από τους σημαντικούς παράγοντες της αγοράς, ανακοίνωσε εξάλλου ότι μπορεί να μην την υπογράψει.

  Η Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων, ένα κείμενο 15 σελίδων, το οποίο καταρτιζόταν για 7 χρόνια, καθορίζει τις παγκόσμιες κατευθυντήριες αρχές που θα διέπουν την πώληση των όπλων και είναι το πρώτο σημαντικό κείμενο για τον αφοπλισμό, μετά την υιοθέτηση της συνθήκης απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών το 1996.

  Την περασμένη Πέμπτη, έπειτα από διαπραγματεύσεις δέκα ημερών, το Ιράν, η Συρία και η Βόρεια Κορέα εμπόδισαν την επίτευξη της απαραίτητης ομοφωνίας που χρειαζόταν για την υιοθέτηση της συνθήκης σε διάσκεψη που έγινε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

  Στη συνέχεια περίπου εκατό χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ, όπως και πολλές αφρικανικές και λατινοαμερικάνικες χώρες, πρότειναν στην Γενική Συνέλευση να υιοθετήσει μια απόφαση όσον αφορά την έγκριση της συνθήκης και να ανοίξει έτσι τον δρόμο για την υπογραφή της.


Πηγή: NewsbombSkai

       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...