Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Διεθνολογικά trivia για το 2013




Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κηρύξει το 2013 Παγκόσμιο Έτος Συνεργασίας για το Νερό (A/RES/65/154), Παγκόσμιο Έτος για τα Μικρά Νησιωτικά Αναπτυσσόμενα Κράτη (A/RES/67/206) και Παγκόσμιο Έτος για την Κινόα, ένα δημητριακό της Νότιας Αμερικής (A/RES/66/221).

Την πρώτη Ιανουαρίου την Κύπρο διαδέχθηκε στην Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ιρλανδία. Το δεύτερο εξάμηνο του 2013 προεδρεύουσα θα διατελέσει η Λιθουανία, για να παραδώσει με τη σειρά της τη σκυταλή στην Ελλάδα την πρωτοχρονιά του 2014.

Η 1η Ιουλίου 2013 έχει οριστεί ως η ημερομηνία εισόδου της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κροατία θα είναι η πρώτη χώρα μετά την Ελλάδα (1981) που εισέρχεται στην ευρωπαϊκή οικογένεια χωρίς την παράλληλη προσχώρηση άλλων κρατών.

Εντός του νέου έτους θα λάβουν χώρα δύο ενδιαφέροντα δημοψηφίσματα. Οι κάτοικοι των νήσων Φώλκλαντ θα αποφανθούν το Μάρτιο αν επιθυμούν τη συνέχιση του καθεστώτος τους ως υπερπόντιας περιοχής του Ηνωμένου Βασιλείου. Το δημοψήφισμα θα έχει αντίκτυπο στην αναζωπυρωμένη διεκδίκηση των νησιών από την Αργεντινή. Ακόμα πιο ενδιαφέρον θα είναι το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο ταυτόχρονα στη Γουατεμάλα και το Μπελίζ. Τα δύο κεντροαμερικανικά κράτη έχουν υπογράψει το 2008 συνυποσχετικό παραπομπής της συνοριακής του διαφοράς στο Διεθνές Δικαστήριο, στο οποίο περιλαμβάνεται ρήτρα προηγούμενης αποδοχής από τους πολίτες τους της κοινής προσφυγής στη διεθνή δικαιοσύνη.


Δέκα χρόνια συμπληρώνονται από την - άνευ εξουσιοδότησης του ΟΗΕ - εισβολή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ιράκ, καθώς και από την έναρξη του πολέμου του Νταρφούρ ο οποίος συχνά χαρακτηρίζεται ως γενοκτονία.

Είκοσι χρόνια πριν, η Τσεχοσλοβακία διασπάται με «βελούδινο διαζύγιο» στην Τσεχία και τη Σλοβακία. Τα Σκόπια γίνονται μέλος του ΟΗΕ με την προσωρινή ονομασία FYROM.

Την ίδια χρονιά (1993) συνομολογήθηκαν δύο σημαντικές Διεθνείς Συνθήκες. Πρόκειται για την πολυμερή «Σύμβαση για την απαγόρευση της ανάπτυξης, παραγωγής,αποθήκευσης και χρήσης χημικών όπλων και την καταστροφή τους», και για τη διμερή (ΗΠΑ-Ρωσία) «Συνθήκη Μείωσης των Στρατηγικών Όπλων», γνωστή ως START II. Παράλληλα, η πρώτη Συμφωνία του Όσλο έδωσε ώθηση στις προσπάθειες επίλυσης του Παλαιστινιακού Ζητήματος.

Στις 22 Φεβρουαρίου 1993, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει με το Ψήφισμα 808 την ίδρυση ενός διεθνούς δικαστηρίου για την εκδίκαση των υπευθύνων για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία ιδρύεται στις 25 Μαΐου με το Ψήφισμα 827. Η δε Γενική Συνέλευση ψηφίζει το ίδιο έτος το διορισμό ενός Επιτρόπου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ίδρυση του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας, τον οποίο διαδέχθηκε το 2002 η Αφρικανική Ένωση.

Το 2003 αποτελεί, εν κατακλείδι, την εκατοστή επέτειο των Συνθηκών του Λονδίνου (3 Μαΐου 1913) και του Βουκουρεστίου (10 Αυγούστου 1913) που σήμαναν τη λήξη των νικηφόρων για την Ελλάδα Βαλκανικών Πολέμων και την εδαφική επέκταση του ελληνικού κράτους. Η επέτειος αυτή έχει συνδυαστεί με αβάσιμες φήμες περί διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...