Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Στη Χάγη πάει η Τουρκία το Ισραήλ για τον αποκλεισμό της Γάζας


  Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ανακοίνωσε το Σάββατο πως η Τουρκία θα προσφύγει εντός της εβδομάδας στο Διεθνές Δικαστήριο για να αμφισβητήσει τη νομιμότητα του αποκλεισμού που επιβάλλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

  Η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο είναι ένα από τα πέντε μέτρα εναντίον του Ισραήλ που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από την Άγκυρα, σε αντίποινα για την ισραηλινή άρνηση να ζητήσει συγγνώμη για το θάνατο εννέα Τούρκων σε επιδρομή του ισραηλινού στρατού εναντίον ενός στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, το Μάιο του 2010. Για τον ίδιο λόγο, η Άγκυρα υποβάθμισε τις διπλωματικές τις σχέσεις με το Τελ Αβίβ.

   «Δεν πρόκειται για μια υπόθεση ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ, πρόκειται για μια υπόθεση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη διεθνή κοινότητα, το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή συνείδηση» υπογράμμισε ο Νταβούτογλου.

  Η νέα κρίση προήλθε μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης του ΟΗΕ για την επιδρομή. Σε αυτήν αναφέρεται πως ο ισραηλινός ναυτικός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας είναι νόμιμος, όμως το Ισραήλ χρησιμοποίησε υπέρμετρη βία.

Πηγή; Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...