Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Καταδίκη (στα λόγια) της Συρίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας


  Τη στιγμή που οι αιματοχυσία συνεχίζεται στη Συρία, όπου ο πληθυσμός διαδηλώνει μήνες τώρα κατά του καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατέληξε χθες, μετά από τρεις ημέρες διαβουλεύσεων, σε μία προεδρική δήλωση για την κατάσταση στη μεσανατολική χώρα. Είναι η πρώτη φορά, από το ξέσπασμα της κρίσης στη Συρία στις 15 Μαρτίου 2011, που το όργανο των Ηνωμένων Εθνών καταπιάνεται με το ζήτημα.

  Το κείμενο αυτό, μη δεσμευτικού χαρακτήρα, στηλιτεύει τις συριακές αρχές για τη «χρήση βίας εναντίον αμάχων» κατά την καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων στη χώρα και ζητά τον άμεσο τερματισμό της. Προσκαλεί δε την κυβέρνηση της Δαμασκού «να επιδείξει σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της υπό το διεθνές δίκαιο».

  «Οι υπεύθυνοι της βίας θα είναι υπόλογοι» γράφει περαιτέρω η δήλωση, την οποία διάβασε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ινδίας, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου αυτόν το μήνα. Με άλλα λόγια, το κείμενο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιληφθεί στο μέλλον του ζητήματος η διεθνής ποινική δικαιοσύνη.


  Ικανοποιώντας τη Ρωσία και άλλα μέλη του που επιθυμούσαν να τηρηθούν οι ισορροπίες, το δεκαπενταμελές παγκόσμιο εκτελεστικό όργανο κάλεσε επίσης όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν πράξεις αντιποίνων και επιθέσεις εναντίον κρατικών οργάνων.

  Τα ευρωπαϊκά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Πορτογαλία) είχαν εισηγηθεί, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, την υιοθέτηση ενός δεσμευτικού Ψηφίσματος. Εντούτοις, η διπλωματία τους, συνεπής με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάληψη κυρώσεων σε βάρος της Συρίας, δεν απέδωσε όσο θα ήθελαν.

  Η αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας να υιοθετήσει μια ισχυρότερη νομικά απόφαση όπως έπραξε και μάλιστα με μεγάλη σπουδή στην περίπτωση της Λιβύης, εξηγείται από τις διαφωνίες των μη μόνιμων μελών του, Λιβάνου, Ινδίας, Νότιας Αφρικής και Βραζιλίας. Πρωτίστως, όμως, οφείλεται στην αντίθεση της Ρωσίας και της Κίνας, οι οποίες διατηρούν καλές σχέσεις με τη Δαμασκό και ως μόνιμα μέλη έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας.

  Τα παραπάνω κράτη εκφράζουν φόβους ότι ένα σκληρό ψήφισμα θα άνοιγε το δρόμο για μια ακόμη στρατιωτική επέμβαση. Γι’ αυτό, φρόντισαν να διευκρινιστεί στη δήλωση ότι «λύση στην παρούσα κρίση της Συρίας μπορεί να δοθεί μόνο μέσω μιας εσωτερικής Συριακής πολιτικής διαδικασίας που θα εγγυάται τις θεμελιώδεις ελευθερίες και δικαιώματα όλου του πληθυσμού». Γι’ αυτό, το Συμβούλιο χαιρέτισε τις δηλώσεις της Συρίας για την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων, εκφράζοντας ωστόσο τη λύπη του για την έλλειψη προόδου πάνω στο θέμα αυτό.

  Τελικά, το αδύναμο κείμενο του ΟΗΕ, αποτέλεσμα συμβιβασμού των διαφορετικών θέσεων, υπέγραψαν όλα τα μέλη του Συμβουλίου. Εξαίρεση αποτέλεσε ο Λίβανος, όπου η γειτονική Συρία εξακολουθεί να ασκεί μεγάλη επιρροή στους κρατικούς θεσμούς. Σημειωτέον ότι ο Λίβανος αποτελεί τη δεδομένη στιγμή το μόνο αραβικό μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Διαβάστε εδώ το κείμενο της Προεδρικής Δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στη Συρία.

       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...