Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Το Διεθνές Δίκαιο στον Κινηματογράφο    Οι  κινηματογραφικές ταινίες αποτελούν το κυριότερο ψυχαγωγικό μέσο της σύγχρονης κοινωνίας, αλλά κι ένα από τα σημαντικότερα μέσα ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης. Μια καλή ταινία, άλλωστε, μπορεί να αποτελέσει πηγή γνώσης ή τουλάχιστον έναυσμα για αναζήτηση αυτής. 

  Με στόχο λοιπόν το συνδυασμό της ψυχαγωγίας με την ανάπτυξη διεθνολογικής κριτικής σκέψης αλλά και την αφύπνιση του ενδιαφέροντος για το διεθνές δίκαιο, θα θέλαμε εδώ να δημιουργήσουμε μια λίστα με ταινίες που, λιγότερο ή περισσότερο, ως κύρια θεματική ή στο υπόβαθρο, ασχολούνται με ζητήματα και θεσμούς του διεθνούς δικαίου.

   Είναι ευνόητο πως η λίστα αυτή είναι δύσκολο να επεκταθεί χωρίς τις δικές σας προτάσεις. Τα σχόλιά σας, είτε αυτά αφορούν την προσθήκη νέων ταινιών στη λίστα, είτε τη διεθνολογική ανάλυσή τους, είτε ακόμα την κινηματογραφική κριτική τους, είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτα.1. Judgment at NurembergΒασισμένη στη Δίκη των Δικαστών (1947), μια από τις επακόλουθες δίκες της Νυρεμβέργης.

Μεταφρασμένος τίτλος: Τα Απόρρητα της Νυρεμβέργης
'Ετος: 1961
Είδος: Δικαστική
Βαθμολογία imdb: 8.2/10
Περισσότερες πληροφορίες


2. Hotel RwandaΒασισμένη σε πραγματικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν κατά τη γενοκτονία της Ρουάντα το 1994.

Έτος: 2004
Είδος: Δράμα
Βαθμολογία imdb: 8.2/10
Περισσότερες πληροφορίες


3. Blood DiamondΜατωμένα διαμάντια, παιδιά μαχητές κι εγκλήματα πολέμου με φόντο τον εμφύλιο της Σιέρρα Λεόνε (1996-2001)

Μεταφρασμένος τίτλος: Ματωμένο Διαμάντι
Έτος: 2006
Είδος: Δράμα, Περιπέτεια
Βαθμολογία imdb: 8/10
Περισσότερες πληροφορίες


4. No Man´s LandΈνας Βόσνιος κι ένας Σερβοβόσνιος παγιδευμένοι ανάμεσα στις γραμμές του μετώπου (1993). Βραβευμένη με όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Έτος: 2001
Είδος: Δράμα
Βαθμολογία imdb: 7.9/10
Περισσότερες πληροφορίες


5. Breaker MorantΜόλις 2 χρόνια μετά τη Σύμβαση της Γενεύης του 1899 για τους νόμους και τα έθιμα του πολέμου, στα πλαίσια του δεύτερου Πολέμου των Μπόερς, ένα βρετανικό στρατοδικείο απασχολούν ζητήματα που πολύ αργότερα θα αποκρυσταλλωθούν από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Έτος: 1980
Είδος: Δικαστική
Βαθμολογία imdb: 7.8/10
Περισσότερες πληροφορίες


6. The Constant GardenerΕρευνώντας το θάνατο της συζύγου του, ένας Βρετανός διπλωμάτης ανακαλύπτει διεφθαρμένες ανθρωπιστικές οργανώσεις και κυβερνήσεις.

Μεταφρασμένος τίτλος: Ο Επίμονος Κηπουρός
Έτος: 2005
Είδος: Δράμα, Μυστηρίου
Βαθμολογία imdb: 7.5/10
Περισσότερες πληροφορίες


7. AmistadΤο 1839 μια ανταρσία λαμβάνει χώρα σε ισπανικό δουλεμπορικό που πλέει στα διεθνή ύδατα. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ καλείται να αποφανθεί επί σειράς διεθνών νομικών ζητημάτων.

Έτος: 1997
Είδος: Δράμα, Δικαστική
Βαθμολογία imdb: 7.1/108. Goodbye Bafana (Color of Freedom)Στη Νότια Αφρική του απαρτχάιντ, η ζωή ενός δεσμοφύλακα αλλάζει χάρη στην επιρροή του κρατούμενου Νέλσον Μαντέλα. Βασισμένη σε πραγματική ιστορία. 

Έτος: 2007
Είδος: Δράμα
Βαθμολογία imdb: 7/10
Περισσότερες πληροφορίες


9. (Escape to) VictoryΣε ένα στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου, το 1943, μια ομάδα αιχμαλώτων δέχεται να αντιμετωπίσει  σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα τη γερμανική ομάδα, χρησιμοποιώντας την ευκαιρία για να οργανώσει την απόδρασή της.

Μεταφρασμένος τίτλος: Η Μεγάλη Απόδραση των 11
Έτος: 1981
Είδος: Περιπέτεια, Αθλητική
Βαθμολογία imdb: 6.4/10
Περισσότερες πληροφορίες


10. The Interpreter


Όχι ακριβώς διεθνολογική ταινία, αλλά σε πρώτο πλάνο η έδρα των Ηνωμένων Εθνων. Μια διερμηνέας ακούει μια συνομιλία για τη σχεδιαζόμενη δολοφονία ενός τυραννικού ηγέτη της Αφρικής.

Μεταφρασμένος τίτλος: Η Διερμηνέας
Έτος: 2005
Είδος: Περιπέτεια, Μυστηρίου
Βαθμολογία imdb: 6.4/10
Περισσότερες πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...